Paulownia

The Princess Tree in Moldova

    

Îngrijire de Paulownia

Chiar fiind nepretențioasă, Paulownia este o plantă vie. Necesită îngrijire cu mult drag. Aici sunt descriși pașii principali ai procesului de creștere al acestui arbore excepțional.

Dorim să remarcăm, că primim o satisfacție enormă crescând Paulownia. Cu cât mai mulți oameni au grijă de ea, cu atât mai repede ea crește. E o plăcere de urmărit cum se dezvoltă un copăcel micuț într-un stâlp adevărat, în câteva luni. Pozele de mai jos arată, cum crește Paulownia într-un an. Înălțimea copăcelului de pe poza a doua e de 5,20 m.

Paulownia nouă Același copăcel Paulownia peste un an

1. Nu contează când era plantată Paulownia primăvara sau toamna, ciclu vegetativă la ea se începe din mijlocul lunii aprilie și continuă până la începutul lunii mai. Desigur factorul esențial e temperatura. La încălzirea timpurie e posibil să apară lăstarii mai devreme. La temperaturi joase poate degera. Paulownia depășește degerarea crescând lăstari noi. Acest proces încetinește dezvoltarea cu 15 zile, dar nu ucide răsadurile.

Paulownia Degerată Paulownia Degerată

2. După trecerea prin perioada periculoasă de înghețuri, din mugurii de la margini, pe fiecare coloană pornesc câte două crenguțe. Lăsați-le să mai crească până la 10 cm și apoi rupeți-o pe cea mai slabă. În aşa mod Dvs. formați tulpina viitorului copac. Este un proces foarte important la creșterea Paulowniei pentru lemn. Dacă lăsați ambele crenguțe Paulownia v-a deveni tufar, nu copac.

Paulownia înaintea ruperii crenguței Paulownia după ruperea crenguței

3. Urmează perioada cea mai grea și fragedă pentru răsad. El este până când încă mic, iar iarbă din împrejur crește repede și dacă nu v-a fi strânsă (de obicei cu mâna) v-a fi un pericol pentru copăcelul tânăr. Cu buruiene cereale puteți lupta folosind erbicide, cu celelalte preferabil – manual. Ar fi bine de prelucrat pământul în raza de 30-40 cm, cu vreo săpăligă.

Paulownia cu buruian, NU ESTE CORECT! Paulownia cu buruian, NU ESTE CORECT!

4. În această perioadă, este cel mai mare risc de atac de insecte. Pe plantațiile noastre am observat atacuri de două specii de fluturi (lat. Aleyrodidae şi lat. Mamestra brassicae). În orice farmacie veterinară sunt soluții pentru combaterea lor, eficiente și la preț foarte accesibil. Erau nevoie de trei aplicări la etapa inițială de dezvoltare. Când plantele au depășit înălțimea de 1 m, au început să crească cu 5-10 cm pe zi, insectele nici nu dovedeau să le facă ceva. În decursul anului trecut, nici un fel de maladii, nu erau depistate.

5. Formarea – e procesul în care se rup crenguțele de prisos. Se face acest lucru pentru, a asigura o tulpină dreaptă, cu o lungime de circa 8 metri. Lipsa acestor crenguțe, e garanția de a obține lemnul de calitate sporită, fără noduri. Acest proces necesită o atenție suplementară, să nu rupeți frunzele încă verzi, deoarece rămân semne pe tulpină. În dependentă de specia Paulowniei, această procedură e nevoie de repetat până la 5 ori.

Paulownia înainte de formare Ruperea crenguței Crengile la formarea INCORECTĂ!!! Crengile la formarea INCORECTĂ!!!

Respectarea corectă a acestor pași importanți, duce la creșterea unor copaci drepți și înalți, ce într-adevăr vor deveni mândria unui stăpân adevărat. Este evident că, cu cât mai mult efort depuneți în primul an de creștere, cu atât mai bune vor vi rezultatele viitorilor ani.