Paulownia

The Princess Tree in Moldova

    

Plantarea

Compania noastră asigură colaborare la fiecare etapă de creștere al acestui arbore minunat. Totuși, poate că cineva vrea să crească Paulownia, fără ajutorul nostru; dar din moment ce scopul nostru este ca clienții noştrii să obțină cele mai bune rezultate, suntem fericiți să împărtășim cunoștințele necesare pentru dezvoltarea Paulowniei, precum și experiența noastră de plantare. Toate recomandările sunt rezumate în câțiva pași simpli:

  • sol permeabil
  • sol neutru, ușor alcalin – pH-ul mai sus de 5.5
  • nivelul apelor subterane nu mai mare de 1,5 m

Plantarea

Momentul potrivit pentru plantarea răsadurilor – după ce au căzut frunzele. Pentru Paulownia de obicei e în luna noiembrie. În practică, acest lucru se poate face pe tot parcursul iernii, suficient doar ca solul să nu fie înghețat și să nu fie zăpadă sau noroi. La menținerea răsadurilor într-un loc întunecat și răcoros, plantarea poate continua până în luna mai.

1. Săpați o gaură cu diametrul de 60 cm și o adâncime de 60-80 cm. Urmați aceste dimensiuni, în scopul de a asigura dezvoltarea armonioasă a tinerei Paulowniei.

Plantarea Paulowniei - săparea gropii Plantarea Paulowniei - săparea gropii

2. Puneți în groapă 8-10 kg (aproximativ 3 lopeți) gunoi de grajd putred sau 200 g superfosfat (P2O5), în combinație cu azot, 100 g îngrășăminte compus: fosfor: potasiu – (N: P: K) 15:15:15. Întoarceți o parte a solului excavat înapoi în groapă până la nivelul de 30-40 cm și amestecați-l cu îngrășăminte. Astfel obțineți, un strat de sol moale și fertil, ce v-a facilita dezvoltarea rădăcinilor tinere.

Opțional, puteți utiliza hidro-gel granulat (este hidro-absorbant ce absoarbe apa la excesul ei, mărind-uși volumul de câteva ori. În timpul secetei elimină până la 95% de apă absorbită. În acest mod numărul de irigări se reduce cu 50%. Este ambalat în ambalaje cu diferit volum. În stare uscată seamănă mult cu sarea de mare. Pentru un copăcel de Paulownia e nevoie de 15 gr. Se ambalează și sub formă de tablete cu humus. Pentru un copăcel e de ajuns 3 tablete. La aplicarea acestor tablete volumul de îngrășăminte se reduce dublu.)

Plantarea Paulowniei - Adăugarea Gunoi de Grajd Plantarea Paulowniei - Adăugarea Terawet

3. Puneți răsadul în groapă. Răsadul trebuie să rămână cu 2-3 cm deasupra nivelului pământului. Îngropați groapa cu solul rămas.

Plantarea Paulowniei - Aranjarea Răsadului Plantarea Paulowniei - Aranjarea Răsadului

4. Turnați apă, aproximativ 10 litri. În cazul dacă plantarea are loc toamna, irigarea nu este obligatorie. Pentru Dvs acest lucru v-a face ploaia și zăpada iarna și primăvara ce vin.

Plantarea Paulowniei - Irigarea Plantarea Paulowniei - Irigarea

*Țeava ondulată, acoperită cu un păhărel servește pentru a asigura scurgerea apei până la adâncimea inițială a gropii. Se aplică la anul doi de creștere – se asociază duza conductei cu un furtun subțire pentru irigație prin picurare. În modul respectiv se stimulează sistemul de rădăcini, pentru ai asigura creșterea în adâncime. Această metodă o face pe Paulownia independentă de irigație la etapa inițială de dezvoltare. Păhărelul protejează țeava de murdării, în timp ce ea nu se folosește.

Chiar dacă ați uitat să plantați puieţii, o puteți face pe parcursul întregului an, folosindu-vă de răsaduri cultivate în ghiveci. Scoateți răsadul din ghiveci împreună cu tot pământul, fără a deteriora rădăcinile, puneți într-o groapă deja pregătită și acoperiți cu sol.

De ce e necesar, ca răsadurile numai ce plantate, să fie tăiate la nivel cu pământul?

Este o condiție obligatorie la creșterea Paulowniei, pentru producția lemnului în scopuri industriale, deoarece:

1. Noi am făcut un experiment în care am plantat răsadurile tăiate şi ne-tăiate. Arborii tineri încep să crească de la locul tăieturii, și dacă partea rămasă e lungă, tulpina tânără crește strâmb, apar noduri ca rezultat calitatea lemnului se pierde. Iar în mod general răsadurile sădite în acest mod cresc mai repede decât colegii lor plantați ne-tăiați.

Plantată fără tăiere la nivel cu pământul Paulownia – rezultat: o curbă la nivel de 1,5 m. Cu trecerea anilor, această curbură se v-a rectifica, dar în locul ei cu siguranță se va forma un nod.

Plantarea Paulowniei - Incorect! Plantarea Paulowniei - Incorect!

La plantarea corectă a Paulowniei – nodul se v-a forma aproape de nivelul pământului, se v-a umple cu timpul și nu v-a afecta calitatea lemnului. În cazul dat prima curbă v-a apărea între creșterile din anul 1 și 2 la nivel de 3-4 m:

Plantarea Paulowniei - Corect! Plantarea Paulowniei - Corect!

2. Noi propunem răsadurile deja tăiate și gata de plantare. Încât nu se achită transport adaugător, a crengilor inutile, ce se taie în mod obligatoriu la plantarea Paulowniei pe un teren nou. Printre altele se evită riscul că plantatorul să uite de acest lucru (în trecut se întâmpla foarte des) ca rezultat viteza de creștere scăzută și tulpinile strâmbe. Locul tăieturii e astupat cu ceară pentru a evita evaporarea umezelii și uscarea răsadurilor, în așa mod se extinde termenul de păstrare a răsadurilor fără sol. Destul de important lucru la transportarea la distanțe mari și depozitări îndelungate.

Puieţii de Paulownia, gata de plantat