Paulownia

The Princess Tree in Moldova

    

De ce Paulownia ?

Paulownia nu e “doar încă un copac exotic”. E greu de numărat toate domeniile, în care poate fi folosit lemnul sau careva părți și să nu scapi vreo una. Lemnul, frunzele, florile – toate posedă de anumite calități ce pot fi folosite.

Planta în mod general, e o mică comoară pentru ecologi. Ei au descoperit că Paulownia cu o dezvoltare extrem de rapidă a sistemului său de rădăcini, excelent se potrivește de a fi folosită pentru plantarea pe teritoriile aflate sub pericol de eroziune. Ce este de mult timp, practicat în mod standard, de unele țări ca exemplu, de SUA, unde problema de eroziune persistă permanent. Paulownia perfect se folosește pentru amenajarea teritoriilor arse, pe lângă proprietățile evidente, volumul impunător de frunziș toamna asigură îngrășăminte pentru teritoriul afectat.

Desigur proprietățile sale excepționale i-au asigurat aplicarea obligatorie, în parcuri, nu numai asiatice, dar chiar în SUA și Europa. Frunzișul voluminos, coroana impunătoare ce cresc fără necesitate de-a o îngriji permanent în decurs mai mulți ani, asigură o umbră densă în locurile de odihnă; în așa fel parcurile amenajate cu Paulownia prezintă niște locuri atrăgătoare, răcoroase în mijlocul orașelor fierbinți și sufocante. Despre spațiul excepțional verde (volumul de fotosinteză) ce prezintă aria frunzișului și volumul de bioxid de carbon prelucrat, nici nu e nevoie de menționat. Dacă există vre-un copac despre speciile cărăruia se poate de spus – “plămânii orașului”, e Paulownia.

Frunza Paulowniei

Diametrul frunzelor este în mediu de 70 cm, de acea nu e de mirare faptul, că ei necesită un volum enorm de bioxid de carbon pentru creștere, corespunzător – volumul enorm de oxigen e eliminat de ele în procesul de fotosinteză.

Frunzișul Paulowniei după compoziția sa, poate fi folosit la producerea furajelor, pentru animale erbivore – conține aproximativ 20% de proteine, iar proprietățile sale sunt asemenea proprietăților lucernei. Accesibilitatea și volumul de producere (creștere) asigură furaje low-cost – unul dintre cei mai semnificativi factori la selectarea furajelor la alimentarea animalelor la nivel industrial. Acest fapt nu este unic, pentru care sunt prețuite frunzele Paulowniei. E stabilit faptul că, ele conțin substanțe, ce contribuie la funcționarea normală a ficatului, rinichilor și vezicii biliare, contribuie la soluționarea problemelor cu plămânii. În China aceste proprietăți sunt cunoscute de demult, și chiar industria farmaceutică la nivel industrial se ocupă producerea medicamentelor din Paulownia. Frunzișul are și alte proprietăți – aplicarea lor în industria cosmetică din țările asiatice este cunoscută cam tot atâta timp cât și în cea farmaceutică, dar pentru Europa e ceva nou; numai în ultimii ani extrase din frunzele Paulowniei au început să includă în componența unor creme și parfume. Același lucru are loc și cu florile Paulowniei – aroma florilor se definește ca “vanilie, pulverulent și puțin migdale”. E stabilit că așa aromă se datorează conținutului de heliotropină – o substanță larg cunoscută în parfumerie și în componența altor arome (exp. Vanilie Tahitian-ă). Analiza aromei înfloritoare de Paulownia era făcută cu ajutorul metodei așa numite “GC mass spec” (“spectru de masă GC”) – o metodă bazată pe cromatografia în fază gazoasă și spectrometrie de masă.

Plantația de Paulownia înflorită Furaje Paulownia

Nu putem să nu acordăm atenție și altui fapt ce se referă la Paulownia – sunt florile mari, cu care sunt așternute crengile copacului în fiecare primăvară. Pe lângă, o frumusețe estetică, posedă și de o aromă puternică și dulce. Albinele apreciază, acest lucru, din acest motiv din stupii aflați prin preajma pădurilor de Pulownia se culege o miere de calitate remarcabilă. Mierea din Paulownia e limpede, transparentă şi cu o aromă bogată; după culoare și consistență poate fi comparată numai cu mierea de salcâm. Posedând la fel şi de o calitate excepțională. Pe lângă faptul că este o delicatesă, mai servește și ca un medicament. Sunt cunoscute proprietățile sale de a influența și de a contribui la tratamentul bronșitei și a altor boli pulmonare ai sistemului respirator, precum și de a îmbunătăți funcțiile vezicii biliare, ficatului și sistemului digestiv în general. Proprietățile respective a mierii se datorează substanțelor biologic active din florile Paulowniei, ce printre altele se pot fi folosite în alimentația zilnică. Pe lângă experiența Chineză în acest domeniu nu putem exclude și faptul ce este acum la modă – dulciurile cu cremă și florile paulownia – poate și pare ar fi un desert exotic dar de mai mult timp se include în meniurile restaurantelor europene.

Florile Paulowniei

Chiar și semințele acestei plante minunate au o aplicație specifică: încă în sec 19 ele erau folosite pentru ambalarea mărfurilor scumpe la transportare, cum ar fi porțelanul fin chinez. În realitate anume în așa mod, Paulownia și-a găsit calea pe teritoriile din SUA.

Calităţile Paulowniei se pot vedea în tabelul de mai jos:

Comparația în privința rapidității de creștere cu 7 arbori cu cea mai rapidă creștere de pe planetă.

Din tabel se vede, că arborii din specia Paulownia (Paulownia spp.) au cea mai rapidă creștere, incomparabilă cu viteza creșterii copacii altor specii.

Specia Creșterea anuală Înălțimea copacului de 3-ei ani Înălțimea maximă ce poate atinge un copac
Paulownia, Empress Tree, Chiri, (Paulownia spp.) 3 – 5 m 10,5 – 15,5 m 15 – 20 m
Salcie hibrid (Salix spp. hybrid) 1,5 – 4 m 7,5 – 12 m 15 – 25 m
Plop negru (Populus nigra) 2,5 – 3,5 m 9 – 12 m 20 – 25 m
Plop negru american (Populus deltoides) 2,5 – 3,5 m 9 – 12 m 20 – 30 m
Stejar (Quercus texana, Quercus nuttalli) 2 – 2,5 m 7,5 – 9 m 15 – 20 m
Eucalipt (Eucalyptus polyanthemos) 2 – 2,5 m 6 – 9 m 10 – 15 m
Salcie pletoasă (Salix babylonica) 1,5 – 2,5 m 4,5 – 9 m 15 – 20 m

*Informația obținută în baza cercetărilor făcute pe teritoriul SUA

Din toate speciile indicate Paulownia este cea mai ne exigentă la calitatea solului. Ușor se adaptează la diferite feluri de soluri, unica condiție specifică este umiditatea sporită în primii ani de dezvoltare. Arborele are un termen lung de viața – de la 70 până la 100 ani, cea ce este deja o excepție din rândul plantelor cu creștere rapidă. La alegerea Paulowniei trebuie de ținut minte, faptul la ce temperaturi joase rezistă planta. E dovedit că Paulownia Tomentosa rezistă la temperatura până la -27°С, Paulownia Elongata – până la -16°С, iar Paulownia Fortunei nu rezistă la temperaturi mai joase de 0°С .

Compania noastră oferă plante nu numai cu creștere rapidă, dar cele ce rezistă la temperaturile joase din regiunea noastră.

Cum era menționat mai înainte, speciile Paulownia cu volumul de lemn produs (de 10 m3 în 7-8 ani), sunt plante cu cea mai rapidă creștere de pe planetă. În timpurile când înainte să introduci inovațiile în industrie e nevoie de gândit dacă nu poluezi natura, când progresul tehnic se măsoară în nivelul de ocrotire a naturii, Paulownia devine o mică comoară. Creșterea rapidă a plantei este foarte convenabilă, pentru obținerea unui volum mare de BIO-masă, într-un scurt timp. Mai mulți producători deja au introdus în gospodăriile sale, plantațiile de Paulownia ce în scut timp pe terenuri reduse ating o dezvoltare impunătoare. Se utilizează planta în întregime: tulpina, frunzișul ş.a. Bio-masa obținută din Paulownia poate fi aplicată cât la alimentarea animalelor, atât și pentru alte scopuri; cum ar fi materie primă pentru surse de energie alternativă. Una dintre cele mai promițătoare aplicații de Paulownia este bio-etanol, derivat din pulpa acesteia. Pe lângă multe domenii în care este folosit la moment, unii savanți o văd ca un combustibil al viitorului – o producție ușoară și utilizare fără riscuri pentru mediu. Există două metode de a obține bio-etanol: prima – cu ajutorul microorganismelor ce sunt special crescute cu acest scop, ce folosesc celuloza ca sursă de energie și emit un rezultat al proceselor metabolice – etanol; a doua – se bazează pe acțiunea anumitor enzime care degradează celuloza la produsul dorit. Ne cătând la faptul ca metoda a doua se practică mai des și este mai ieftină, ambele metode au viitor fiindcă fiecare posedă de anumite avantaje. Pe lângă bio-etanol obținut din biomasă mai sunt și alte surse. La prelucrarea Paulowniei de exemplu pentru lemn, se obțin crengi și alte părți ce formal se consideră resturi, în loc să fie aruncate, la fel pot fi aplicate la producerea bio-etanolului. În acest mod creșterea și prelucrarea Paulowniei pe lângă modul natural de circulație de materie în natură, de asemenea, contribuie în mod activ la echilibrul ecologic și conservarea planetei noastre. Din celuloză plantei se mai produc și senzațional cunoscuții în ultimul timp – peleţii. Ele sunt folosite ca bio-combustibilul pentru cazane de pileţi, la încălzirea unei case întregi sau a mai multor case, și sunt, de asemenea, utilizate și în scopuri industriale, domeniile utilizare a lor, sunt în curs de dezvoltare. Producția ușoară și ieftină de biomasă e posibilă din cauză următoarelor calități ai Paulowniei:

  • Nu necesită re-plantare; la tăierea la nivelul aproape de pământ, din ciot v-a crește un copăcel nou, cu o viteză și mai mare datorită sistemului de rădăcini foarte dezvoltat.
  • Tulpina se permite de a fi tăiată în orice moment, ne-cătând la vremea anului și nu este stabilit un termen anumit de cultivare.

Practic nimic din copacul Paulownia nu se pierde; nimic nu poluează mediul. În acest sens, fără să exagerăm putem numi acest copac “copacul viitorului”, pentru că pământul nostru are un viitor numai dacă îl vom prelucra cu minte și grijă necesară pentru resursele naturale.

Paulownia crescută pentru Bio-masă Bio-masa din Paulownia, producția de peleţi Bio-masa din Paulownia, gata pentru producția de BIO-etanol

Încă una din calitățile ce merită atenție a Paulowniei, sunt proprietățile excepționale a lemnului. Prima fiind versatilitatea a sa. Ne cătând la faptul că ea se utilizează cu secole, chiar și azi nu încetăm să ne mirăm de multiple domenii și feluri în care ea poate fi și este utilizată. Desigur, cauza de căutare a domeniilor noi de aplicare a lemnului este costul scăzut. După compararea costului și calităților se pare evident – e un lemn foarte aproape de lemn ideal.

Lemn Paulownia

Prima impresie pe care o provoacă lemnul de Paulownia e o ușurință incredibilă a lemnului. Este cauza principală de a o alege la confecționarea pieselor, la care greutatea redusă ar fi factorul de bază, cum ar fi piesele construcțiilor aeronautice sau componentele unei bărci. Foarte se preţueşte şi ca materie primă pentru confecționarea lăzilor, paleţilor și produselor de transportare, deoarece reduce considerabil greutatea mărfurilor; cea ce duce la micșorarea consumului de combustibil, sporește volumul mărfurilor transportate, ceea ce la rândul său reduce costul pentru transportare, cea ce în final și este scopul companiilor ce se ocupă de logistică. În ultimul timp acest fel de lemn apare și interiorul auto. Din cauza proprietăților specifice printre care și greutatea redusă.

Lemnul Paulownia Structura Lemnului Paulownia

Altă caracteristică specifică – e volumul redus de umiditate din componența sa și inflamabilitate scăzută a lemnului din Paulownia. Conținutul de apă în așa lemn este circa 10-12%, cu greu absoarbe apa, prin urmare piesele confecționate din acest lemn nu se deformează, cum ne-am obișnuit să vedem părțile din lemn după contact îndelungat cu apa. Cauza acestei proprietăți este structura sa, fibroasă greu asociată cu o structură specifică a celulelor. Anume aceasta o face pe Paulownia preferabilă la alegerea materialului la confecționarea saunelor și mobilei. Proprietățile sale o fac potrivită practic pentru toate: jucăriile de copii, jaluzele, parchet și nu în ultimul rând instrumente muzicale. Materialul este caracterizat prin proprietățile sale acustice, bine cunoscute meșterilor muzicali asiatici. În ultimul timp din lemnul Paulownia se fac și instrumente muzicale europene, doar că acest domeniu e în curs de dezvoltare.

Paulownia ca material pentru instrumente muzicale Mobila şi panourile din Paulownia

Deseori când se vorbește despre dezavantajul Paulowniei, se spune că lemnul este moale. Da, într-adevăr așa și este și în multe domenii de aplicare se consideră chiar un avantaj. Desigur sunt așa domenii în care e nevoie ca lemnul să fie solid. În cazurile respective dese ori se montează panouri de exemplu din nucă. Diferența în cost unei asemenea construcții cu una confecționată în întregime din nucă este considerabilă. Mai este diferență în greutate și nu pe ultimul loc inflamabilitatea, în majoritatea țărilor serviciul de pompieri s-ar fi îngrozit să vadă o casă făcută în întregime din lemn de nucă, pe când lemnul de Paulownia (din cauza concentrației mici de gudron) e destul de greu de inflamat. În realitate în momentul de faţă majoritatea producătorilor de mobilă aplică lemnul de Paulownia la confecționarea pieselor mai puțin vizibile a mobilei; în așa mod se capătă greutatea finală redusă, stabilitatea construcției, reducere de cost și rezistența la deformări. Încă o proprietate a materialului din Paulownia este că el nu este supus acțiunii insectelor. Faptul respectiv este apreciat îndeosebi, de acele țări unde se practică construcția caselor în întregime din lemn – vi se pare nu e ceva considerabil, amintiți-vă de dulapurile vechi găurite de paraziți. Cauza e în acea că, spre deosebire de speciile cu creștere rapidă din familia “Quercus”, la care substanța tanin se acumulează în frunze, la Paulownia, tanin se acumulează în lemn, făcând-ul rezistent la insecte.

Sauna din Paulownia Panouri pentru pereți din Paulownia

Dese ori Paulownia este comparată cu lemn de balsa. Nu putem nega faptul precum că și acesta posedă de proprietăți specifice, dar totuși la cercetarea mai profundă Paulownia îl întrece după câteva criterii. În primul rând Paulownia nu absoarbe lacuri și rășini, chiar și apa cum am menționat mai sus. Este cauza pentru a fi material preferabil la confecționarea băncilor de saună, bărcilor competitive – în combinație cu greutatea și costul redus. Cu confecționarea bărcilor aplicarea Paulowniei în sport nu se limitează, din ea se confecționează plăci de surf, snowboard-uri și schiuri.

Aplicarea lemnului Paulowniei la construcția bărcilor

Într-o casă nu găsiți loc unde nu s-ar întrebuința lemnul de Paulownia – în afară de jaluzele, panouri și mobilă, după căptușire cu un lemn mai dur din el se confecționează un parchet minunat. În special pentru fanii de arte aplicate, declarăm că Paulownia e material foarte convenabil pentru prelucrare din cauza moliciunii în combinație cu inflamare redusă și lipsa de deformări e material ideal pentru fire cele mai complexe. Și nu în ultimul rând pe lista calităților ale acestui lemn este netezimea și lipsa de noduri. Încă-o proprietate a lemnului, grindele la care șurubul e plasat la margine nu crapă, priviți poza:

Lemnul Paulowniei menține șuruburile la margine și nu crapă

Faptele expuse mai sus arată că, Paulownia nu e pur şi simplu o specie de copaci – ea mai este și un mod de a face business. Nu în zadar ea se mai numește “copac-sondă de țiței”, într-adevăr vă poate aduce venit. Energetică, agricultură, arte sau știința – în ce domeniu n-ar fi interesele afacerii Dvs. v-a exista un loc şi pentru Paulownia – Arborele Viitorului. Cu ajutorul lui va fi mai liniștit, mai cald și mai sigur. Tot timpul aveți posibilitatea de a profita de vreo posibilitate și totuși momentul potrivit, e acum