Paulownia

The Princess Tree in Moldova

    

Istoria Paulowniei

Istoric denumirea adevărată a speciei este – Pavlovnia, dar cu timpul era schimbată în Paulownia. E numită așa, în onoarea reginei olandeze Anei Pavel, fiicei țarului rus Pavel I. Tot din acest motiv arborele se mai numește “Princess Tree” sau “Empress Tree”.

În China Paulownia este numită “copacul dragonului“, iar în Japonia – “chiri“. În Japonia Paulownia era crescută încă până la 200 anul e.n.

După obicei la nașterea unei fiice în familie, se sădea copăcelul Paulownia. Iar în momentul când, fiind fată ea se căsătorea, copacul era tăiat și din lemnul obținut se confecționa, pentru ea, o ladă de nuntă…

Mai era și așa legendă, precum:

… dacă se sădește Paulownia aproape de casă, neapărat o va veni pasărea fenix pentru a aduce mult noroc…

În plan istoric China este cel mai mare producător de Paulownia. Lemnul Paulowniei se folosește pentru confecționarea mobilei, diferitelor construcții, jucăriilor, placajelor, instrumentelor muzicale, diferitelor ambalaje.

În prezent, numai în China se cresc peste 1,2 miliarde de copaci Paulownia.

În secolul XIX Paulownia pătrunde pe teritoriul SUA. Semințele Paulowniei se foloseau la ambalarea diferitelor obiecte fragile la transportarea mărfurilor peste Oceanul Pacific, cum ar fi vase de porțelan ş.a. După desfacerea lăzilor, semințele duse de vânt sau acomodat de clima locală.

Din anii 70 secolului XX, Japonia nu mai este în stare să producă volumul necesar de Paulownia, pentru ași satisface necesitățile (ce sunt în creștere continuă) a pieței interne. Acolo se prețuiește foarte mult aspectul exterior al acestui lemn, în majoritatea caselor Japoneze persistă măcar un lucru sau obiect de mobilă confecționat din Paulownia.

Japonia este cel mai mare cumpărător al copacilor maturi. Speciile cu cea mai rapidă creștere sunt clonate pentru producția lemnului ușor și tare, care poate fi obținut în 8-15 ani.

În anii 90 secolului trecut se formau plantațiile de Paulownia în general în statele central-atlantice și sud-est. La momentul dat aceste plantațiile sunt gata pentru cultivarea lemnului ușor de calitate.

Paulownia cu creștere rapidă prezintă o alternativă accesibilă de cedru, balsa și arorut, devine din ce în ce mai rar sălbatică și practic nu se mai întâlnește în forma sa de tip sălbatic.

În momentul de fată, plantațiile de Paulownia sunt așezate aproape pe tot teritoriul Europei și pe partea semnificativă a teritoriului SUA.